dimecres, 8 de gener del 2014

Bravo per la Biblioteca Nacional i l’Arxiu Nacional!

En aquest blog de tant en tant procurem donar idees sobre la visibilitat de la professió i dels estudis, i sovint ens queixem de la realitat, reivindiquem mancances, proposem activitats un punt il·lusòries... Però avui ens traiem el barret davant de les dues institucions principals del país: l’Arxiu i la Biblioteca nacionals.



Totes dues institucions –igual com moltes altres, de caire cultural– participen activament en la realització d’activitats adreçades a la població escolar de Catalunya. Així consta en un recull publicat per segon any consecutiu per la Generalitat fa uns mesos (juliol de 2013):
Guia d’activitats culturals educatives. Curs 2013-2014. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, [2013]. 407 p. <http://www20.gencat.cat/docs/CulturaDepartament/SID/Articles_diversos_2013/Documents/guiaactiveducatives2013-14.pdf>. [Consulta: 2 gener 2014].
La Biblioteca i l’Arxiu figuren entre les 21 institucions culturals del país, majoritàriament de Barcelona (museus, teatres, auditoris...) que són presents en aquesta guia. Totes plegades ofereixen més de 300 propostes diferents.

Concretament, les de la Biblioteca de Catalunya són (p. 319-326):
  • Visita general a la Biblioteca de Catalunya
  • Taller: Sessions didàctiques
  • Sessions de docència: Sessions per als alumnes del treball de recerca
  • Visita guiada a l’Arxiu Joan Maragall
  • Espectacle: Maragall a casa
  • Sessions de docència: Classes teòrico-pràctiques per a alumnes universitaris
  • Visita a la Biblioteca de Catalunya per a alumnes d’escoles d’adults
I l’Arxiu Nacional de Catalunya proposa (p. 330-334)
  • Visita: Descobreix l’ANC
  • Treball de recerca a l’Arxiu
  • Taller: Fem recerca
  • Taller: Aprenem a investigar
Cada activitat inclou una breu presentació, la indicació de les habilitats que desenvolupa en els participants, el nivell dels alumnes als quals s’adreça, la durada, el preu, la manera de contactar...

Una molt bona manera d’apropar a la ciutadania les institucions (en aquest cas, les del nostre ram), de donar a conèixer uns continguts que normalment no són accessibles al públic en general i, qui sap, de despertar vocacions de bibliotecaris i arxivers entre els escolars.

Aquesta informació em dóna peu per recordar una activitat que s’havia dut a terme a la Facultat durant uns quants anys: sessions teòriques i pràctiques sobre metodologia de treball científic i cerca d'informació, adreçades a alumnes de batxillerat, per orientar-los en el treball de recerca que obligatòriament han de realitzar. Uns quants professors van elaborar un recull selectiu de recursos, que encara està ben viu: Alehoop (http://www.alehoop.info/). Cada curs passaven al voltant de 800 estudiants per la Facultat.

Altres facultats de la UB (Biologia, Física, Geologia, Matemàtiques i Química) programen activitats adreçades a estudiants de batxillerat.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada