Nascuda a Barcelona el 1950, diplomada en Biblioteconomia i Documentació, llicenciada en Pedagogia i amb formació complementària en Gestió de Biblioteques, la Núria va ocupar durant deu anys la direcció de la Xarxa de Biblioteques Populars de la Diputació de Barcelona, de 1986 a 1995. Va substituir en aquest càrrec Teresa Rovira. Prèviament, havia dirigit les biblioteques públiques de Rubí (1971-1974) i la infantil Lola Anglada de Barcelona (1975-1985).
Van ser uns anys decisius i de millora constant de les biblioteques públiques (avui alguns en dirien «disruptius»), biblioteques que fins aleshores anaven fent la viu-viu. Des de la Xarxa, amb el suport de la Diputació, s'hi va treballar de valent. Perquè ens fem una idea: la biblioteca més gran d'aquella època era la Biblioteca de Sant Pau amb 200 metres quadrats! En l'època del mandat de la Núria, es va fer un esforç important per a la planificació de nous serveis, es tirà endavant la informatització de les biblioteques, es compraren mitjans audiovisuals, es va incrementar notablement el pressupost dedicat a l’adquisició de fons, i també s’amplià sensiblement la plantilla de personal.
Una de les iniciatives innovadores que es va dur a terme foren uns viatges d’estudi a ciutats del nord d’Europa amb regidors de cultura de municipis de la província i representants polítics de la mateixa Diputació, perquè els responsables últims de la política bibliotecària veiessin directament el paper tan rellevant que una biblioteca pública ben dotada pot representar per als ciutadans. El primer viatge va tenir lloc del 12 al 18 de novembre de 1988 a Copenhaguen, amb 15 regidors d'ajuntaments on s'havien previst projectes de creació o millora de biblioteques. (Vegeu l'Anuari de 1987-1988 de la Xarxa de Biblioteques Populars, p. 15.)
A banda de la seva dedicació entusiasta a la feina, la Núria Ventura ha participat «amb cos i ànima» al desenvolupament de l’associacionisme bibliotecari al nostre país, i al reconeixement universitari dels nostres estudis. Ella i un grup de bibliotecàries (entre les quals, Montserrat Roca Junyent, Rosa Ricart i Assumpta Bailac) van poder constituir l'Asociación de Antiguas Alumnas de la Escuela de Bibliotecarias de Barcelona, de la qual ella en fou secretària (1974-1975). El 1975 l'entitat canvià el nom pel d'Associació de Bibliotecàries, de la qual continuà ocupant la secretaria (1975-1982). Totes dues associacions són les precedents de l’actual Col·legi Oficial.
També és de remarcar la seva activitat com a experta en literatura infantil i juvenil, que s’ha constatat en nombroses ressenyes en diaris i revistes especialitzades, i en la participació com a jurat en diversos premis de literatura infantil i juvenil.
Dels treballs professionals de què és autora esmentem només una mostra:
- «Les guies de lectura i la difusió dels fons bibliogràfics». Butlletí de l'Associació de Bibliotecaris de Catalunya, núm. 6 (jul.-des. 1984), p. 73-77. Disponible en línia.
- Guía práctica para bibliotecas infantiles y escolares. Barcelona: Laia, 1982 (reimp., 1985). 147 p. ISBN 84-7222-194-6. Exemplars al CCUC.
- «Els còmics a la biblioteca: un mar de dubtes». Item, 34 (maig-agost 2003), p. 65-69. Disponible en línia.
Com a anècdota podem afegir que la vocació primera de la Núria no era ser bibliotecària, sinó cantant, cosa que pogué portar a la pràctica durant una temporada. Ella fou una de les fundadores del grup de cançó infantil Ara va de bo, com podem veure en aquesta pàgina web.
Després de més de 40 anys de treball, ha arribat el moment que la Núria digui adeu a l’activitat laboral. En el moment de la seva jubilació era cap de la Secció de Cooperació i Serveis Bibliotecaris de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. Però esperem continuar comptant amb la seva contribució a la causa durant moltes dècades encara!
La notícia de la seva jubilació es va publicar al butlletí Bibliosfera de la Diputació, núm. 66 (des. 2013).
Aquí, la seva fitxa del directori Exit: http://www.directorioexit.info/ficha595
Agraeixo a la Núria les dades que m'ha facilitat per completar aquesta entrada. Una abraçada!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada