divendres, 28 de març del 2014

Un arxiver, guanyador del Premi Josep Pla!

La notícia és de fa uns mesos, però la volem recuperar ara. En la darrera edició del Premi Josep Pla, el guanyador va ser un arxiver: Josep Villaró i Boix, per la seva novel·la Els ambaixadors.


El Premi Josep Pla va ser instituït el 1968 per l'Editorial Destino per premiar una obra de narrativa en català. La dotació actual és de 6.000 euros, i es concedeix simultàniament amb el Premi Nadal, la nit del dia de Reis, en una celebració que té lloc a l'Hotel Palace de Barcelona (antic Hotel Ritz). El primer guanyador del Josep Pla va ser Terenci Moix per l'obra Onades sobre una roca deserta.

En Josep Villaró ha estat el guanyador de 2014, amb la ja esmentada obra Els ambaixadors. Es tracta d'una novel·la històrica que situa l'acció als anys quaranta del segle XX. Relata una situació de ficció en què Catalunya és un estat independent –suposa que els Fets de Maig de 1934 havien tingut èxit– i es veu amenaçada per forces estrangeres.

No és pas la primera obra publicada de Villaró: es va estrenar el 1993 amb La selva moral, un recull de relats. Amb l'actual, ja són 10 els llibres que ha tret a la llum. Però el motiu que en parlem aquí és que aquest escriptor és també arxiver.

Albert Villaró, nascut a la Seu d'Urgell el 1964, s'ha establert a Andorra. Actualment ocupa el càrrec de director d’Arxius, Recerca i Patrimoni del comú d'Andorra la Vella, i anteriorment havia estat secretari de la junta de l’Associació d’Arxivers de Catalunya-Gestors de Documents (AAC-GD).


Celebrem aquesta notícia pel que suposa de promoció de la professió d'arxiver, i desitgem molts més èxits al guanyador.

Enllaços relacionats:

Dades biogràfiques d'Albert Villaró, al repertori Qui és qui a les lletres catalanes: http://www.lletrescatalanes.cat/ca/index-d-autors/item/villaro-boix-albert

Notícia de la concessió del premi a la premsa: Diari Ara en línia, del 6 de gener de 2014. http://www.ara.cat/llegim/Albert_Villaro-Premi_Josep_Pla_2014_0_1061294020.html

Butlletí de l'AAC-GD, núm. 112 (febrer 2014), p. 4-5. https://arxivers.com/index.php/documents/publicacions/butlleti-informatiu-de-l-associacio-d-arxivers-1/1114-butlleti-112-1


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada