dilluns, 21 de setembre del 2015

Rodamots, cada dia un mot, sobre biblioteques

Les biblioteques estem de moda, o almenys això és el que a mi em sembla. Ho hem aconseguit després de molt de temps i amb la dedicació de molta gent, amb uns quants polítics i tècnics engrescats, amb commemoracions centenàries, equipaments adequats, usuaris satisfets...

Una mostra d'aquesta popularitat –que potser no és gaire cridanera, però és ben simpàtica– és que l'encomiable servei de divulgació lingüística Rodamots ha dedicat les paraules seleccionades de la setmana passada al món de les biblioteques.

Per a qui no el conegui, diré que Rodamots és una pàgina web que publica cada dia de l’any (de dilluns a divendres) un petit article al voltant d’una paraula catalana. La idea és refrescar el nostre vocabulari, recordar mots poc usats, aprendre l’origen de les paraules... El promotor i responsable és en Jordi Palou, i la «broma» va començar el 2 de març de 1999 amb la paraula «moix». Fins ara s’han publicat 3.660 paraules.

De cada paraula o expressió se’n dóna el significat i l’etimologia, se’n reprodueix un fragment literari on apareix, i s’afegeixen alguns enllaços relacionats. Per triar les paraules de la setmana, s’escull un centre d’interès, per exemple, mots provinents del grec, mots relacionats amb la llum, etc.

Doncs bé, els mots de la setmana passada van ser triats perquè estaven relacionats amb les biblioteques, en commemoració de l’Any de les Biblioteques. Han estat aquests: àgraf, bibliòfil, llegidor, prestatge i rata de biblioteca.

Si sou amants de la llengua, us recomanem que us hi subscriviu (gratuïtament) i us sumeu als altres 25.000 usuaris que ja reben diàriament la parauleta del dia. Per correu electrònic o Twitter. Les paraules antigues es poden retrobar al lloc web: http://rodamots.cat/.



Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada