Un dels documents ens toca ben de prop. Es tracta de l’Argumentari professional, que el nostre Col·legi ha elaborat i en el qual se sintetitzen les raons per les quals ens podem sentir orgullosos de les nostres biblioteques. Es tracta d’una ajuda per a nosaltres mateixos, per recordar-nos els valors que les biblioteques aporten a la societat «des de totes les seves dimensions: social, econòmica, cultural i tecnològica». Enhorabona al Col·legi per la iniciativa!
Aquí el podreu veure: http://www.cobdc.org/aldia/pdf/argumentari_2012.pdf
No sabria quin dels 10 punts subratllar. Tots són prou importants per tenir en compte. El document és tan breu (una sola pàgina) que no tenim excusa per no llegir-lo i mirar de difondre’l allà on creguem que pot generar bones repercussions (mitjans de comunicació, òrgans de govern, col·lectius diversos...).
L’altre document també ha estat publicat fa pocs dies. En aquest cas n’és responsable l’entitat anomenada Beyond Access, de caràcter privat, promoguda per diversos organismes de caràcter no lucratiu dedicats al foment de l’educació i la cultura com l’IFLA, IREX, EIFL, etc., i amb el suport financer de la Fundació del matrimoni Gates.
Libraries powering development [en línia]: how public libraries contribute towards reaching the Millennium Developing Goals. [S.l.]: Beyond Access, [2012]. [18] p. <http://beyondaccess.net/wp-content/uploads/2013/07/Beyond-Access_MDG-Report_EN.pdf>. [Consulta: 7 abril 2012].És també un document breu, perquè té la mateixa intenció que el «nostre» Argumentari: divulgar el paper positiu que les biblioteques porten a terme a la societat. En aquest cas concret, en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. Com deveu saber, aquests objectius són uns fites bàsiques establertes per les Nacions Unides que assegurarien el benestar mínim de tota la població del planeta: http://ca.wikipedia.org/wiki/Objectius_de_Desenvolupament_del_Mil%C2%B7lenni.
El document consisteix principalment en la descripció breu d’una vintena de bones pràctiques que es porten a terme en biblioteques situades en països ben diversos: Colòmbia, Veneçuela, Xile, Guatemala, Zàmbia, Kenya, Botswana... El contingut està organitzat seguint els esmentats vuit Objectius globals del Mil·lenni.
En transcric aquí el començament de les conclusions:
«At a time of tight development budgets, libraries can offer a better, smarter way to achieve development goals. Libraries are flexible institutions that can respond quickly to community information needs, wheter after a natural disaster or during an ongoing community medical, agricultural, economic or educational challenge».Conclusió: dos textos d’origen divers que ens eleven l’autoestima com a bibliotecaris. Que duri!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada