dimarts, 17 d’abril del 2012

El sector editorial, lloc de treball de bibliotecaris?

Tradicionalment les grans editorials han comptat amb algun bibliotecari a la seva plantilla. I és ben lògic: com qualsevol altra empresa de qualsevol sector, els cal un especialista en la gestió documental i la gestió del coneixement de l'organització. He fet una cerca al directori del Col·legi per "editorial" com a nom de l'empresa i m'han aparegut quatre col·legiades (que treballen a les editorials Anagrama, Planeta i –dues– a Vicens Vives).

Però les editorials, concretament, poden aprofitar-se dels bibliotecaris per a funcions específiques del seu àmbit: organització de la biblioteca pròpia de l'editorial, gestió de drets d'autor, gestió dels ISBN,  localització i adquisició d'imatges per a il·lustrar les obres, confecció d'índexs analítics per a manuals i obres de consulta, elaboració o correcció de les bibliografies en llibres tècnics, revisió d'aspectes ortotipogràfics, establiment d'ontologies per a obres enciclopèdiques, vigilància estratègica de novetats en el sector, i segurament altres funcions que ara no em vénen al cap.

A aquest panorama «tradicional» ha vingut a sumar-se ara el format digital en la publicació de llibres, que a poc a poc va eixamplant la seva presència en el panorama econòmic del sector. Així doncs, en aquest nou context, a més de les funcions habituals, el bibliotecari pot aportar els seus coneixements tecnològics implicats en l'edició electrònica.

Faig aquests comentaris arran de la publicació recent d'un informe sobre l'edició del llibre digital a Espanya, que repassa d'una manera prou exhaustiva la situació actual.


L'informe presenta l'estat de la qüestió d'aquest sector a Espanya que, per tenir-ne una idea simple però crec que veraç, podríem resumir amb el títol de la introducció del treball: «2011: se inicia el despegue del libro digital en España»

Al llarg de l'obra es van comentant les iniciatives empresarials que s'han anat donant a conèixer: des de les més grans i mediàtiques, com l'aterratge d'Amazon i Apple, fins a les iniciatives més modestes i locals. M'ha semblat que el repàs és força exhaustiu.

L'informe acaba amb 19 conclusions que sintetitzen molt correctament la situació. Us en recomano la lectura.

Per acabar: si algun bibliotecari pot estar interessat a treballar en aquest sector, aprofitant l'embranzida que agafa aquest nou format de publicació, farà bé de donar-se a conèixer a les empreses que en són protagonistes i oferir-se per aportar el seu gra de sorra en l'èxit de l'organització. No hem d'esperar que ens vinguin a buscar... hem de ser actius. I al llarg de les pàgines del treball que he presentat trobarà nombroses referències d'empreses antigues i noves que segurament l'escoltaran amb interès.

Aquí veureu una altra entrada d'aquest bloc dedicada al sector editorial: http://bib-doc.blogspot.com.es/2011/11/relacions-amb-el-mon-editorial.html

I qui tingui un especial interès a seguir les novetats relacionades amb el llibre electrònic, farà bé d'estar alerta a les novetats distribuïdes per Territorio Ebook (http://www.territorioebook.com/principal/index.php), de la Fundación Germán Sánchez Ruipérez, i de rebre periòdicament el butlletí de l'Observatorio de la Lectura y el Libro, del Ministerio de Educación, Cultura y Deporte: http://www.mcu.es/libro/MC/ObservatorioLect/Boletin.html

Seguim!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada