divendres, 17 d’abril del 2015

Jornada de portes obertes: xifres modestes

L'altra dia (14 d'abril de 2015) es va celebrar la Jornada de Portes Obertes de la Facultat: un acte de promoció més que porten a terme totes les facultats (com també els instituts i escoles de cicles inicials) que se sol fer cada any per aquestes dates. Serveix perquè els alumnes de batxillerat puguin veure directament les instal·lacions de la Facultat i rebin explicacions sobre els estudis i les sortides professionals. Els visitants són rebuts pel degà i són informats pels caps d'estudis i per alumnes actuals.

Fotografia d'Atlantic Acres

Evidentment, els que s'hi apunten no tenen cap obligació de matricular-se posteriorment a la carrera. I, d'altra banda, molts dels alumnes que finalment es matriculen no havien anat anteriorment a la visita d'aquestes jornades. Tanmateix, el nombre de visitants és un índex més que ens pot donar pistes sobre el nivell de demanda que tindrà el grau d'Informació i Documentació.

Cal dir que, en els darrers anys, el nombre de visitants està en consonància amb el nombre d'alumnes que finalment accedeixen a la Facultat: és una xifra més aviat modesta. Veiem, concretament, les dades referides als visitants d'enguany (2015). En principi, per venir a aquesta Jornada, els estudiants havien d'inscriure's en línia, en una aplicació oferta per la UB. (Això no vol dir que algun estudiant hagués vingut sense haver-s'hi apuntat, i a la inversa, potser algun apuntat al final no va venir.)

Les dades dels inscrits es troben encara en accés obert, disponibles en aquest enllaç (només es proporciona el DNI, el centre d'ensenyament d'origen i el grau pel qual s'interessaven). D'aquí que, una vegada passada la jornada, podem observar les xifres definitives. Són aquestes:

Estudiants interessats pel grau d'Informació i Documentació: 7.
Estudiants interessats en la doble titulació (INFOCOM): 12.
Estudiants interessats en el grau de Comunicació Audiovisual: 73.

És a dir, per cada alumne que s'interessa per ser bibliotecari, n'hi ha 10 que volen conèixer millor la Comunicació Audiovisual...

Són unes xifres semblants a les de l'any passat (del qual lamento no haver conservat les dades precises). Crec que estem «poc aprofitats». Penso que la carrera és atractiva, assequible i que prepara per treballar en llocs ben variats i interessants. Que es mereixeria tenir molta més demanda de la que té. Sobre els motius que fan que no captem més interès ja vaig escriure fa temps.

No és perquè serveixi de consol; però les penes compartides es passen millor: altres carreres ben tradicionals tenen també un nivell de demanda molt baix. Vegem per exemple alguns graus impartits a la Facultat de Filologia de la UB. (Des d'aquest enllaç s'arriba a les xifres de les diferents facultats.) De cara a la Jornada de Portes Obertes, per Filologia Catalana s'havien interessat 10 estudiants; pel grau de Comunicació i Indústries Culturals, 27. La de Geologia és una facultat «petita», com la nostra. Ofereixen tres graus. Per al grau de Geologia s'hi interessaren 8 persones; per a Ciències del Mar, 51.

En fi, desitgem que l'Any de les Biblioteques, la repercussió de la concessió de la Creu de Sant Jordi i la resta d'accions empreses en ocasió del nostre centenari tinguin finalment una impacte positiu en la quantitat d'estudiants que el curs que ve desitgin accedir al grau d'Informació i Documentació.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada