divendres, 24 d’abril del 2015

Viquimarató sobre Biblioteconomia: 6 de maig de 2015. Participem-hi!

En aquest blog ens escarrassem per fer difusió de la professió de bibliotecari i dels estudis que cal seguir per arribar a ser-ho. De tant en tant tenim alguna idea, però, sobretot, ens fem ressò d'iniciatives que porten cap a aquest objectiu.


Avui ens plau promocionar una activitat programada per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, en el marc dels actes del centenari de la creació de l'antiga Escola de Bibliotecàries, que està directament vinculada a la promoció de continguts relacionats amb la professió.

Es tracta d'una viquimarató: una activitat feta per voluntaris que es troben per incrementar la quantitat i qualitat dels continguts d'una matèria concreta disponibles a la Viquipèdia. Aquesta viquimarató se celebrarà el dimecres 6 de maig de 2015 a la biblioteca de la Facultat, entre les 10 i les 20 h. A l'hora de dinar s'oferirà un petit refrigeri als voluntaris. Com diem, es tracta d'augmentar el nombre i la qualitat dels articles de la Viquipèdia en català que fan referència al grau d'Informació i Documentació i als altres ensenyaments que s'imparteixen a la Facultat.

No cal ser un expert «viquipedista» per assistir-hi. A l'inici de la sessió es farà una formació ràpida per començar. Però si no s'hi arriba a temps, per la sala hi haurà persones experimentades que ajudaran a posar-s'hi, tant pel que fa als continguts com a les qüestions tècniques. De veritat que és molt fàcil. Una manera senzilla de col·laborar és traduir al català algun article ja existent a les viquipèdies en castellà o altres llengües. L'important és voler-ho fer. És recomanable que els participants portin el seu ordinador portàtil, per si s'acaben els equips disponibles a la biblioteca.

A la mateixa Viquipèdia s'ha creat una pàgina per informar de l'esdeveniment, la qual conté una llista de suggeriments d'articles que es poden crear o millorar. Fa estrany constatar que conceptes tan bàsics com «bibliobús», «biblioteca escolar» o «bibliometria» no existeixin a la versió catalana de la Viquipèdia. En aquesta mateixa pàgina hi ha la possibilitat d'apuntar-s'hi, i és millor fer-ho, per preveure la quantitat de menjar que caldrà comprar: http://bit.ly/1EfOUfK.

La Viquipèdia és un mitjà excel·lent de difusió de coneixement. S'ha convertit ja en una font imprescindible per documentar-se, de manera que val la pena que el nostre camp de coneixement hi estigui ben representat, perquè així arribi en les millors condicions a la gent interessada. En aquest blog ja he esmentat en alguna ocasió la importància de la Viquipèdia, obra de valor construïda col·lectivament.

Fa pocs dies (el 22 d'abril de 2015) va tenir lloc una sessió de SocialBiblio (una plataforma gratuïta de formació permanent que utilitza vídeo, via Internet, que he mencionat en algunes ocasions) dedicada explicar la naturalesa i característiques de la Wikipedia. La va protagonitzar el professor de Saragossa Jesús Tramullas. L'enregistrament del vídeo i la presentació en PowerPoint utilitzat pel ponent estan disponibles a la xarxa, en aquest enllaç.

Esperem que la jornada tingui èxit i que aquest sigui un element més de difusió de la nostra professió i la nostra carrera.

Apuntem-nos-hi!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada