dimarts, 14 de febrer del 2012

Com seran els bibliotecaris del futur?

Fa unes setmanes es va publicar un nou número de la revista IFLA journal. Hi ha un article que té relació amb la temàtica d'aquest bloc, car fa una descripció de com deuran ser els bibliotecaris dels temps futurs:
L'autora, professora d'Informació i Documentació a la Chiang Mai University, a Tailàndia, descriu les habilitats i les competències que els nous bibliotecaris han de posseir en la societat dels nostres dies, marcada per l'evolució de la tecnologia. Aquestes competències són d'ordre personal, genèriques i específiques.


El tema de l'article és el mateix que desenvolupà l'autora el 2010 com a projecte final de l'International Master i Digital Library Learning, organitzat conjuntament per les universitats de Tallin, Oslo i Parma. L'article fou presentat a la darrera edició del congrés de l'IFLA, que tingué lloc a Puerto Rico l'agost passat. Aquí el podreu llegir: https://www.ifla.org/past-wlic/2011/97-nonthacumjane-en.pdf

La metodologia seguida és bàsicament la revisió bibliogràfica. S'identifiquen i analitzen les competències i habilitats bibliotecàries que apareixen en 30 treballs publicats entre 1997 i 2010, citats a la bibliografia.

Les característiques de caire personal detectades són les següents (a l'article trobareu les explicacions oportunes):

1. Analític
2. Creatiu
3. Amb coneixements tècnics
4. Flexible
5. Reflexiu
6. Capaç de tractar amb usuaris variats
7. Deductiu
8. Adaptable
9. Amb respostes a les necessitats dels altres
10. Entusiasta
11. Motivat

No sé què dirien els professors de la Facultat si els preguntessin quants alumnes dels que tenen habitualment a les aules acaben la carrera amb un perfil que s'acosti a aquest model...

Competències de caire genèric que haurien de tenir:

1. Alfabetització informacional
2. Tècniques de comunicació
3. Pensament crític
4. Treball en equip
5. Ètica i responsabilitat social
6. Resolució de problemes
7. Lideratge

Per últim, incloc la llista de coneixements específics que haurien de dominar els futurs bibliotecaris:

1. Metadades
2. Disseny de bases de dades i sistemes de gestió de bases de dades
3. Anàlisi de necessitats
4. Emmagatzemament i preservació digitals
5. Desenvolupament de col·leccions
6. Sistemes de gestió de contingut

A simple vista identifico força coincidències entre aquests coneixements amb assignatures del grau. (No conec el detall de totes les assignatures del grau per poder fer una valoració completa.)

Qui estigui interessat en el tema de les competències que hauria de dominar el bibliotecari del present (i del futur) no pot oblidar un altre document fruit de moltes hores de treball, que ja comença a tenir uns anys:
Título de grado en Información y Documentación. Madrid: Agencia Nacional de Evaluación de la Calidad y Acreditación, 2004. 233 p. És conegut popularment com a «llibre blanc» i es troba disponible també en línia a: http://www.aneca.es/var/media/150424/libroblanco_jun05_documentacion.pdf

A la pàgina 55 i següents s'aborda el tema.

Una autora que ha escrit sobre el tema és Javiera Atenas:

Fins la propera!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada