dimarts, 28 de febrer del 2012

Les biblioteques al cinema

El motiu de l'entrada d'avui no és pas nou. El tractament que el món del cinema dispensa a les biblioteques i als bibliotecaris ha fet córrer molta tinta. Per exemple, aquí trobareu una entrada del bloc Biblogtecarios que desenvolupa el tema, amb bibliografia citada i tot: http://www.biblogtecarios.es/mariabenitez/cine-bibliotecarios-y-bibliotecas

Com que s'ha escrit tant, potser no cal insistir-hi, tot i que ens agrada parlar de la visibilitat de la professió en els mitjans de comunicació. El cas més famós potser és aquesta pel·lícula:


No he tingut l’oportunitat de veure-la ni tampoc les seves continuacions (ja n’hi ha tres!) però no deixa de cridar l’atenció que una pel·lícula d’aventures amb una estètica semblant a la d’Indiana Jones porti per títol el nom de la nostra professió. La llàstima, però, es que a la versió castellana del film li van canviar el títol... deixant-lo amb un simple El guardián. Potser El bibliotecario no quedava prou comercial?

I bé, per què parlo de cinema un dia com avui? Doncs perquè diumenge passat a la nit es va celebrar la gala dels famosos premis Oscar.

Suposo que a tots ens agradaria que hagués guanyat alguna pel·lícula on sortís un bibliotecari fent el paper de protagonista, però, com que això no ha estat possible, em centraré amb el que més s’hi assembla:

The fantastic flying books of Mr. Morris Lessmore. Es tracta d’un petit curtmetratge d’animació que ha guanyat l’Oscar de la seva categoria. Va de llibres, és clar, i s’inspira principalment en l’huracà Katrina, Buster Keaton i el Mag d’Oz.

Obra dirigida per William Joyce i Brandon Oldenburg

D’acord que no és un bibliotecari, però quasi. Molts espectadors rebran indirectament la imatge d'una biblioteca. Quan el protagonista arriba a la seva destinació, es troba que comparteix la vida amb centenars de llibres. La seva missió és tenir-ne cura i trobar algú que se’ls estimi («a cada llibre el seu lector», com diria aquell que ja sabeu...).


Jo no acostumo a mirar dibuixos animats... però aquest curtmetratge sí que el vaig veure! I puc deixar constància que mereix l’estatueta que ha guanyat.


Podeu veure el vídeo sencer a Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Adzywe9xeIU

Fins aviat!

2 comentaris :

  1. Hola Amadeu, no sé si en aquest sentit coneixes el pòster realitzat per l'Australian Library and Information Association...
    Salutacions! :)

    ResponElimina
  2. Hola Iris! Nooooo no el coneixia! Gràcies!

    ResponElimina