dijous, 19 d’abril del 2012

Exemple de reutilització de dades públiques

Les dades generades o recollides per les administracions públiques, a no ser que siguin «secrets d’estat» o que continguin dades personals, són públiques. I com a tals, poden ser utilitzades per tothom, fins i tot amb finalitats comercials.

Algunes vegades ja n’hem parlat en aquest bloc, d'aquest tema: http://bib-doc.blogspot.com.es/search/label/reutilitzaci%C3%B3.


Avui em faig ressò d'una entrada recent al Gencat bloc que mostra un exemple d'això que diem: http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/gencat/2012/04/11/visualitzacions-a-partir-de-dades-obertes/

Consisteix en una aplicació que permet visualitzar d'una manera senzilla la distribució dels noms donats als infants nascuts a Catalunya.

Per cert, coneixíeu aquest bloc? Gencat bloc «és un espai obert a la conversa al voltant dels projectes de la Generalitat de Catalunya a Internet, com ara nous webs, productes multimèdia, aplicacions, eines, solucions corporatives i molts altres serveis.» http://blocs.gencat.cat/blocs/AppPHP/gencat/. Interessant de seguir, oi?

Nosaltres, els bibliotecaris, que som experts a gestionar informació i a detectar necessitats d’informació... no tindrem una mica de pesquis per imaginar algun negociet que ens pogués donar quatre durets a partir d'aquesta matèria primera que són les dades d'origen públic? Pensem que hi ha dades de molts tipus diferents!

I, relacionat amb aquest tema, vull fer referència a l'anunci d'unes jornades que tindran lloc ben aviat a Madrid: el 23 i 24 d'abril. Són les III Jornadas sobre Acceso a los Documentos Públicos y Oficiales, que enguany tenen com a temàtica específica «La Ley de transparencia, acceso a la información pública y buen gobierno: estado de la cuestión».

El programa: http://www.aefp.org.es/NS/Documentos/Jornadas-Congresos/2012_IIIJADPO/Triptico_IIIJADPO.pdf

Són organitzades per l'associació professional Archiveros Españoles en la Función Pública (AEFP, http://www.aefp.org.es/). El preu d'inscripció, assequible: 10 euros per als membres de l'associació i 30 euros per a la resta.

Des de la seva web es té accés als materials presentats a l'edició de l'any passat d'aquestes Jornadas, que ens poden posar en antecedents: http://www.aefp.org.es/NS/Documentos/Jornadas-Congresos/2010_IIJADPO/Ponencias/2010001JORponencias.html

Com tots sabem, l'assistència a un congrés o jornada no només dóna peu a escoltar les presentacions de primera mà, sinó –i potser això és més important– a fer contactes de cara a desenvolupar projectes futurs.


1 comentari :