divendres, 22 de juny del 2012

Àmbit tecnològic: formació necessària

En diversos mitjans de comunicació s'ha comentat darrerament que Espanya és un dels països amb més presència de dispositius mòbils, inclosos telèfons intel·ligents, tauletes tàctils...

Un àmbit de negoci que s’obre amb aquesta situació són les aplicacions desenvolupades per a aquests dispositius mòbils. N'hi ha, com deveu saber els que teniu un d'aquests artefactes, per a moltíssimes funcions i objectius diferents. Per exemple, els estudiants del nostre grau d'Informació i Documentació reben les qualificacions al seu mòbil: http://www.ub.edu/biblio/noticies/la-facultat-participa-en-la-prova-pilot-ub-avisos-de-qualificacions.html

Imatge: Dekuwa

Fa pocs dies apareixien dues notícies relacionades amb formació i noves tecnologies de la informació.

Per un cantó, la UNED (Universidad Nacional de Educación a Distància) va signar a principi de juny un acord amb el MIT (Massachusetts Institute of Technology), Telefónica i el Banc de Santander per tal d’oferir formació superior que seria impartida en línia:
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,25635190&_dad=portal&_schema=PORTAL

«El primer objetivo es un curso conjunto de programación de aplicaciones para móviles cuyos desarrollos podrán ser comercializadas por los estudiantes» segons es llegeix a la pàgina esmentada abans.

«El objetivo es que llegue a programar incluso quien no tenía ni idea antes de empezar el curso. Y que llegue a usar sus programas para colocar sus productos en los mercados internacionales» va afirmar una de les persones signatàries de l’acord.

Per un altre cantó, la universitat privada Alfonso X el Sabio, de Madrid, començarà el curs que ve un màster oficial d’Enginyeria de Desenvolupament per a Dispositius Mòbils:
http://www.uax.es/uax/que-estudiar/postgrado/masteres/ingenieria/mum.html
Tindrà una durada de 60 crèdits (l’equivalent a un curs acadèmic) i s’impartirà en modalitat semipresencial; les sessions presencials tindran lloc els divendres a la tarda i els dissabtes al matí. El preu no l’he sabut trobar. En aquest cas, aquest ensenyament s’adreça a enginyers o enginyers tècnics.

A un altre nivell, el Centre Tecnològic i Universitari de Granollers acaba d'impartir un curs de 40 hores titulat «Desenvolupament d'aplicacions en Android per a dispositius mòbils»: http://ctug.cat/training_detail?idtraining=1001189

Com aquesta activitat, n'hi ha un munt. També trobaríem alguna revista de i per a bibliotecaris que toca el tema, com The Code4Lib journal, que fou ressenyada per Jesús Gascón a Blok de BiD: http://www.ub.edu/blokdebid/ca/content/experi%C3%A8ncies-digitals-tecnologies-aplicades-als-serveis-i-col%C2%B7leccions-documentals

Sempre s'ha dit que els bibliotecaris som bastant experts en tecnologies de la informació... Però està clar que cal una formació contínua en aquest terreny si volem estar al dia, ja que els avenços no paren!


Actualització (29.06.2012)

Amazon anuncia que properament obrirà la seva botiga d'aplicacions per a mòbils per a Europa. "La companyia demana als desenvolupadors interessats que poden començar a pujar-hi aplicacions per a la seva posterior distribució internacional".

Font: Beat: observatori de l'edició digital

Actualització (11.07.2012)

Vídeo de presentació del projecte endegat per la UNED i altres:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=dzgadOo5-qE#!


2 comentaris :

  1. Ja ho sabeu què en penso d'aquest tema, que el grau d'Informació i documentació s'acabarà fusionant amb el d'enginyeria informàtica. És que quin sentit té aquest nou grau? És un engany als estudiants de 18 anys que pensen en les biblioteques d'una forma romàntica i tradicional. Qui vulgui aprendre a programar aplicacions per a mòbils anirà a estudiar informàtica, no biblioteconomia i documentació. És pura lògica. Amb tot el respecte cap al col·lectiu dels bibliotecaris, però és així.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei, gràcies pel comentari.

      Potser sí que és massa optimista creure que amb el grau d'Informació i Documentació s'està prou preparat per posar-se a desenvolupar aplicacions per als dispositius mòbils.

      Al pla d'estudis del grau no hi veig cap assignatura directament relacionada. Però cal tenir en compte que no acabarem de veure el grau «sencer» fins el curs que ve, 2012-2013, quan els primers alumnes que van començar «des de zero» completaran el primer cicle sencer. Justament aquests dies s'estan aprovant els plans docents de noves assignatures optatites per als darrers cursos de grau: cal veure quines són les aprovades finalment.

      Ara bé, on sí que hi ha una assignatura obligatòria específicament dedicada al tema és al màster de Gestió de Continguts Digitals. El proper curs 2012-2013 el pla d'estudis d'aquest màster tindrà una lleugera reforma. S'hi incorpora –entre d'altres– l'assignatura de 5 crèdits (125 hores de feina en total) «Aplicacions i dispositius mòbils». Aquí podreu veure aquest futur pla d'estudis, que es posarà en marxa el proper setembre. Malauradament encara no estan disponibles els plans docents detallats d'aquestes assignatures. És qüestió de dies o setmanes.

      Demà dilluns es publicarà una entrada en aquest bloc que comentarà els treballs de final d'aquest màster del curs que ara acaba. N'hi ha un que té una relació directa amb les aplicacions per a dispositius mòbils: «Directrices de usabilidad para aplicaciones en móviles: recomendaciones y ejemplos de aplicación», de Cristina Prieto Martín. Aquí podreu veure la llista sencera d'aquests treballs.

      Però no hi ha dubte que és al grau d'Enginyeria Informàtica on s'adquireixen aquests coneixements amb profunditat. Aquí podrem veure el seu pla d'estudis, amb els plans docents de les assignatures: http://www.ub.edu/grad/infes/fitxaInfe.jsp?n0=M&n1=0&n2=1&curs=2011&tipus=&ens=TG1077.

      Per exemple, el «Taller de nous usos de la informàtica». Un dels seus objectius és «Conèixer la programació orientada als dispositius mòbils (geolocalització, sensors, etc.).»

      Ara bé; no deixa de sorprendre que la formació que s'anuncia a l'entrada del bloc motiu d'aquest comentari explícitament digui que la formació anirà adreçada a gent que «no tenía ni idea antes de empezar el curso. Y que llegue a usar sus programas para colocar sus productos en los mercados internacionales».

      En qualsevol cas, més enllà del desenvolupament informàtic de qualsevol aplicació, sempre caldran uns coneixements de continguts, visualització, accessibilitat, usabilitat... totes aquestes característiques sí que poden ser dominades per un dels nostres graduats.

      Sempre hem dit, perquè n'estem convençuts, que la col·laboració entre professionals de diferents especialitats és necessària i productiva; tant per a projectes concrets, com per a idees de caire empresarial. Dic això quan acabo de llegir a Beat una notícia sobre un desenvolupament d'una aplicació de mòbil per localitzar llegendes i rondalles: http://beatcat.blogspot.com.es/2012/06/legendiary-una-aplicacio-per-android-de.html.

      Fins la propera!

      Elimina