Imatge: Streetview, de Google |
Ben aviat tindran lloc les proves de selectivitat i començarà el procés de preinscripció a tot Catalunya (de fet el calendari de preinscripció ja és obert i s’allargarà fins el proper 3 de juliol). I el nostre grau haurà de «competir» amb tota l'oferta existent, tant universitària com no universitària.
Un dels objectius principals d'aquest bloc és contribuir a la difusió del bibliotecari com a professió molt recomanable: tant per la diversitat de perfils que permet ocupar, com per la satisfacció que els professionals manifesten tenir.
Com he dit en alguna ocasió, a la Facultat anem escassos d'alumnat. Amb prou feines cobrim, en els darrers anys, les 120 places de nou accés que tenim adjudicades. Els motius són diversos, i ja vam parlar del tema en alguna ocasió. Un dels principals problemes és la nostra manca de coneixement entre els nois i noies de batxillerat.
Des de la Facultat es fa el que es pot: som presents al Saló de l'Ensenyament, organitzem la jornada de portes obertes, publiquem petits vídeos al nostre web (i a Youtube) amb testimonis d'antics alumnes... Fins el curs passat convidàvem a les nostres instal·lacions grups d’estudiants de primer de batxillerat perquè coneguessin el grau amb l'excusa de presentar-los un recull de recursos d'interès per al treball de recerca que han de fer: Alehoop. Cada any trepitjaven la Facultat uns 800 alumnes.
Jo he participat en moltes d'aquestes presentacions a estudiants de 16-17 anys. Sistemàticament preguntava als grups de 20-30 assistents que tenia al davant quants d'ells havien sentit a parlar alguna vegada de la nostra Facultat o del nostre grau. Les mans que s'alçaven eren 0-1-2 o, màxim, 3 persones. Una situació molt lamentable...
És per això que des d'aquestes pantalles faig una crida perquè de manera activa donem a conèixer a parents, coneguts i amics en edat de triar carrera, que tinguin en compte el nostre grau.
Per acabar, observem un document publicitari que U-tad, Centro Universitario de Tecnología y Arte Digital, http://www.u-tad.com/es/, divulga a través de la xarxa. Aquest centre privat de Madrid ofereix sis graus:
- Animación
- Diseño visual de contenidos digitales
- Producción de contenidos digitales
- Dirección y diseño de productos interactivos
- Dirección y creación de empresas tecnológicas
- Ingeniería en desarrollo de contenidos digitales
Tot i que evidentment escombren cap a casa (com tothom), alguns dels seus consells podrien ser interpretats en funció del nostre grau. Llegim-ho:
«Dirígete al entorno digital: El mundo de las TIC se convertirá en los próximos años en el segundo mercado con mayor contribución al PIB. Dentro de él se albergan campos como el mercado de contenidos digitales, que en España casi ha triplicado su facturación en cinco años, superando en 2010 los 9.100 millones de euros. Este incremento de negocio implica una creciente demanda de empleo, a un ritmo ajeno a los efectos de la crisis. La mayoría de los nuevos campos profesionales estarán directa o indirectamente relacionados con el entorno de las nuevas tecnologías».
(No cal comentar res, oi?)
«Considera la oferta internacional: No juzgues el futuro laboral de tu carrera solo por el mercado laboral español. Navega, consulta y entérate de las que ofrecen mayor cantidad de salidas en otros países. El profesional del siglo XXI estará progresivamente globalizado y listo para trasladarse a la parte del mundo donde se encuentren los mejores puestos de trabajo de su especialidad».
(Fa pocs dies vam dedicar una entrada d'aquest bloc a l'oferta laboral per a bibliotecaris a Europa.)
«Huye de lo establecido: Las mejores oportunidades laborales pueden estar en profesiones de creación relativamente reciente. Tanta, que hasta hace poco tiempo no se han llegado a considerar como opciones laborales serias. Conviene mantener la mente abierta y pensar en las posibilidades que ofrecen nuevos campos, que hasta hace poco no se consideraban como una alternativa sólida de ganarse la vida».
(Què ens han de dir, a nosaltres!)
«Elige bien qué estudias y dónde: Es recomendable informarse sobre los centros académicos en los que se puede cursar la disciplina elegida. No todos ofrecen idéntico nivel de excelencia, ni las mismas conexiones con el mundo profesional. Su fundamento pedagógico y el historial de su cuerpo docente son dos de los principales puntos de referencia».
(Penso sincerament que en aquest punt la nostra Facultat té una fortalesa.)
«Busca profesores profesionales: Las carreras más competitivas cuentan con profesores que compaginan su actividad docente con el trabajo en el sector sobre el que enseñan. Esto supone una ventaja añadida, ya que pueden ofrecer a sus alumnos una visión interna sobre la evolución y la demanda laboral de cada disciplina».
(El mateix que he dit abans: qui conegui el nostre professorat sabrà la implicació laboral i el nivell d'expertesa de molts d'ells.)
«Aprende idiomas y exígelos: El inglés y otras lenguas son de uso común en algunos de los campos profesionales más demandados. Esta importancia de los idiomas extranjeros debería estar presente también en el centro educativo, donde el uso de información y documentación en otros idiomas sea práctica común».
(Of course, don't mention it!)
«Las prácticas deben formar parte de la carrera: Comenzar a coger experiencia antes de terminar los estudios es una buena manera de llevar lo aprendido al terreno práctico del día a día, y de comenzar a construir un currículum dentro del mercado profesional».
(La sopa d'all! El nostre centre pot presumir d'una àmplia gamma d'activitats pràctiques i de convenis amb centenars de biblioteques, arxius i empreses relacionades.)
«La formación 2.0 ya no es un lujo: Cuanto mayor sea la presencia de herramientas y soluciones digitales en el entorno docente, mayor adecuación se producirá con los requerimientos operativos de la mayoría de las profesiones de hoy. Ordenadores, tablets, Internet y redes sociales no pertenecen ya únicamente al terreno del ocio: deben formar parte del programa académico».
(Algú dubta que la tecnologia ha entrat en la metodologia docent?)
«Estudia para crecer: Nadie está tan protegido contra la crisis como el que es capaz de crear empleo para sí mismo y para otros. Las mejores opciones académicas siempre serán las que aporten los conocimientos suficientes para que los alumnos se desarrollen creando sus propias empresas en el sector».
(Potser aquest és un tema que haurem de treballar més, a la Facultat. Potser haurem de passar de ser una «fàbrica de funcionaris» a un «planter d'emprenedors»...)
Acabo amb la idea que he esmentat més amunt: fem-nos un favor tots plegats i procurem donar a conèixer el grau en el nostre entorn!
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada