Els passats 26 i 27 d’abril de 2012 es van celebrar a Madrid les IV Jornadas de la Red de Bibliotecas del CSIC, a la seu central d’aquesta entitat, el Consejo Superior de Investigaciones Científicas.
Em plau recordar que aquesta xarxa de biblioteques de recerca, composta per més de 70 centres escampats per tot l’Estat, és dirigida per una titulada de la Facultat: Agnès Ponsati.
El lema d’enguany d'aquestes jornades fou «Bibliotecas para la ciencia en el siglo XXI: nuevos entornos y retos profesionales» i els treballs s’estructuraren en quatre eixos. En relació a aquest bloc, el que ens interessa més és el tercer: «El bibliotecario como gestor de la información científica: nuevos escenarios, nuevos roles»: http://bibliotecas.csic.es/web/enredadera/iv-jornadas-de-la-red-eje-3
Estan disponibles les presentacions de les tres comunicacions que s’hi presentaren. Em centraré en la primera, a càrrec de Carlos Tejada, que té un títol prou atractiu: «Nuevos requisitos y tendencias en la profesión bibliotecaria».
Aquí podem veure la presentació: http://digital.csic.es/bitstream/10261/49515/1/TEJADA_bibCSIC_2012.pdf
I aquí el vídeo, que inclou les tres intervencions. La nostra és la primera que hi apareix:
http://documenta.csic.es/alfresco/downloadpublic/attach/workspace/SpacesStore/4532ebf6-6524-40fa-927f-77433a3f48fb/Bib04.flv
Carlos Tejada és professor del Departament de Biblioteconomia i Documentació de la Universidad Complutense de Madrid i coordinador del grup de treball sobre perfils professionals del Consejo de Cooperación Bibliotecaria, http://www.mcu.es/bibliotecas/MC/ConsejoCB/GruposTrabajo/GT_Perfiles_prof.html
Reprodueixo la conclusió de la seva presentació, que cita Toni Carbo, professora de la iSchool de la Drexel University, a Filadèlfia: «La nuestra es una profesión de conocimiento, habilidades y servicio, con una larga tradición de valores y un enorme potencial para el éxito».
Per acabar, extrec de les conclusions de les jornades (http://proyectos.bibliotecas.csic.es/IVjornadas/documentos/conclusiones_4_jornadas.pdf) la part que fa referència als professionals:
«El personal bibliotecario al servicio de la ciencia deberá esforzarse en tener un carácter flexible en el desarrollo de su función, con una actitud positiva en su trabajo e involucrado en conseguir los fines de su organización. Se deben rediseñar los perfiles profesionales aprovechando las oportunidades que proporcionan las tecnologías para el trabajo colaborativo y en red. El personal bibliotecario no estará en la biblioteca esperando al usuario sino que tendrá que salir a buscarlo con todos los recursos a su disposición y con una actitud de colaboración con el personal investigador, ofreciendo servicios de valor añadido.»
Ens agrada!
dimecres, 13 de juny del 2012
El bibliotecari, gestor d’informació científica
Etiquetes de comentaris:
biblioteques universitàries
,
congressos
,
CSIC
,
perfils professionals
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada