Des del 2002, l'Associació de Bibliotecaris Valencians concedeix el premi «Bibliotecari de l'any» a un professional del País Valencià que hagi excel·lit en la seva feina. La mateixa Associació concedeix també, des de 1998, el guardó «Bibliotecari d'honor», que sol recaure en una personalitat no necessàriament bibliotecària, però vinculada al món de la cultura i amb un reconeixement social ampli.
Recentment, ha sortit a la premsa la concessió de la distinció «Bibliotecari de l’any» per a Pepa Salavert, responsable de la Biblioteca de Pacients i Usuaris de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València. Aquí podreu veure la notícia: http://www.20minutos.es/noticia/1546173/0/. Altres mitjans també se n’han fet ressò: http://www.levante-emv.com/valencia/2012/07/30/bibliotecarios-cultivamos-espiritu-critico-falta/924753.html i http://www.intersindical.org/cultura/article_cultura/intersindical_cultura_felicita_pepa_salavert.
Sembla doncs que l’Associació de Bibliotecaris Valencians és encara activa, malgrat que fa uns anys es creà el Col·legi Professional. És cert que una associació i un col·legi professional són entitats de naturalesa diferent; tanmateix, una part dels seus fins són els mateixos, i la massa social que l’ha de subvenir, molt semblant. En el cas de Catalunya, per exemple, l’inici del Col·legi comportà la desaparició de l’Associació.
No he sabut trobar el lloc web de l’associació valenciana. Un possible URL dona error: http://www.bibliotecaris.org/
En canvi, a Internet Archive es conserven algunes còpies de les seves pàgines. Aquí trobareu, precisament, unes pàgines dedicades als premis que atorga aquesta associació:
http://web.archive.org/web/20100201131237/http://www.bibliotecaris.org/jombib/premis-bibliotecari-de-l-any-de-l-abv.html
http://web.archive.org/web/20100201125010/http://www.bibliotecaris.org/jombib/bibliotecari-d-honor.html
Això de premiar la bona feina d’un professional, d’una biblioteca o d’un producte informatiu és una pràctica habitual en altres països: als Estats Units, per exemple, l’ALA (American Library Association) té un programa ampli de distincions: a llibres i altres productes, a persones i organitzacions, i altres. Ho podreu veure aquí: http://www.ala.org/awardsgrants/
A Espanya, durant uns pocs anys –i ja fa força temps d’això–, la revista El profesional de la información, en ocasió de les Jornadas Españolas de Documentación que organitza FESABID cada dos anys, havia convocat els premis a la «Personalidad más destacada del sector español de la información» i al «Mejor producto español de información electrónica».
Els premiats es triaven per votació popular entre els subscriptors de la revista o a la llista de distribució Iwetel. Se’n feren tres edicions: 1994, 1996 i 1998. En la darrera edició la distinció a la personalitat més destacada fou per a Carme Mayol, que havia estat directora de l'antiga Escola Universitària (precedent de l'actual Facultat) entre 1985 i 1991.
Aquí podem llegir una entrevista que Romà Seguí li feu per a la revista Métodos de información arran de la concessió d’aquesta distinció: http://www.metodosdeinformacion.es/mei/index.php/mei/article/viewFile/362/383
Els guardons d’aquesta mena serveixen per reconèixer la feina de les persones homenatjades, però també –i potser això és més important– per incrementar la visibilitat del conjunt de la professió, gràcies al ressò que se'n fan els mitjans.
ACTUALITZACIÓ
Per casualitat veig que l'associació alemanya de bibliotecaris (DBV) concedeix anualment el premi Biblioteca de l'Any, dotat amb 30.000 euros aportats per una fundació, a un centre que destaqui per la qualitat dels seus serveis i la innovació que aporti: http://www.bibliotheksverband.de/dbv/auszeichnungen/bibliothek-des-jahres.html.
dilluns, 3 de setembre del 2012
Bibliotecària de l'any
Etiquetes de comentaris:
Associació de Bibliotecaris Valencians
,
Carme Mayol
,
Pepa Salavert
,
premis
,
Profesional de la información
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada