En una entrada de fa temps vaig comentar en què consistia el micromecenatge o crowdfunding: un sistema de finançament de projectes que es basa en aportacions petites fetes per una gran quantitat de gent.
Aquesta manera de trobar recursos pot tenir èxit actualment amb més facilitat que abans gràcies a les possibilitats de comunicació que permeten les xarxes socials, que connecten la gent interessada en uns mateixos temes o que comparteixen unes mateixes afeccions.
Casos típics de projectes que arriben a bon port amb aquest sistema són la producció de petites pel·lícules o l’edició de llibres. Jo no coneixia gaires experiències de micromecenantge relacionades directament amb les biblioteques.
El primer cas el vaig llegir al Document del Col·legi de fa uns mesos (al març de 2012): http://www.cobdc.net/document/noticies/un-euro-al-mes-per-un-conte-micromecenatge-a-la-biblioteca-santa-oliva-dolesa-de-montserrat/. Per tal de salvar l'hora del conte a la biblioteca pública d’Olesa de Montserrat, que es va quedar sense finançament oficial, la biblioteca va aplicar-hi aquesta solució... Aquí, la pàgina pròpia del projecte: https://www.teaming.net/salvemelscontesdelabiblioteca
Un altre projecte relacionat amb crowdfunding i biblioteques és l’anomenat Unglue.it (https://unglue.it/). És una iniciativa començada el maig de 2012 als Estats Units (malgrat el domini italià del seu lloc web) que té com a objectiu «alliberar» llibres electrònics ja publicats i posar-los a disposició de tohom sota la llicència de creative commons. Per aconseguir-ho, recapten els diners necessaris per compensar els drets d’autor dels que en són propietaris, segons l’acord a què arribin (normalment, entre 5.000 i 25.000 dòlars). Darrerament sembla que han tingut problemes amb Amazon, que ha fet aturar el projecte.
Aquí veureu un articlet que en parla: http://lj.libraryjournal.com/2012/05/publishing/ebook-crowdfunding-platform-unglue-it-launched/
També podem esmentar el projecte App.net, que ha rebut el finançament necessari amb aquest sistema del micromecenatge. Es tracta d’una nova xarxa social amb semblances amb Facebook i Twitter, però sense incloure publicitat perquè és de pagament: https://join.app.net/.
Ens n’hem assabentat pel bloc Dokumentalistas: http://www.dokumentalistas.com/recursos/redes-sociales/app-net-echa-a-andar-gracias-al-crowdfunding/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Dokumentalistas+%28DOKUMENTALISTAS%29
Per últim, un parell d’escrits interessants de llegir sobre crowdfunding de caire general, però relacionats amb la cultura. El passat 9 de maig de 2012 es publicà una entrada al bloc Fundaciones, fundraising e innovación social, que és mantingut per Ricard Valls. L’entrada concreta: «Crowdfunding#, no tan crowd pero sí funding»
Igualment, recomano als interessats en aquesta modalitat de finançament una altra entrada en un bloc on es fa una presentació genèrica sobre el crowdfunding i s’hi relacionen moltíssimes organitzacions que ajuden a vehicular-lo. El bloc és The artist’s tools, que elabora Héctor Muñoz, i l’entrada concreta es va publicar el 21 de juny de 2012: «Guía completa de crowdfunding para artistas, instituciones culturales y ONG’s». La trobareu aquí: http://www.theartiststools.com/crowdfunding/#.T_q3MZGa-6K
A veure si en traiem alguna cosa positiva.
dimarts, 4 de setembre del 2012
Exemples de micromecenatge
Etiquetes de comentaris:
App.net
,
crowd funding
,
finançament
,
Olesa de Montserrat
,
Unglue.it
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada