dijous, 21 de febrer del 2013

Visibilitat de les bibliotecàries catalanes a la Viquipèdia

Ens agraden molt els projectes col·lectius, els de fer pinya, els que es basen en la filosofia de l’«entre tots ho farem tot». La idea de recollir informació sobre unes quantes bibliotecàries catalanes rellevants i publicar-la a la Viquipèdia, és un d’aquestes projectes. Ja en vam parlar en una altra entrada d’aquest blog i ara hi tornem, perquè es va treballant en la bona línia.


Es tracta d'una activitat 2.0 per antonomàsia: cooperant per sumar esforços i oferir un producte de qualitat i obert al món. Projecció internacional de Catalunya i dels bibliotecaris: què més es pot demanar?

Sorgit des del món de les biblioteques (Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Biblioteca de Catalunya), s'inscriu en un conjunt de projectes similars a la Viquipèdia en l'entorn de la cultura: el GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums with Wikipedia), i s'hi han implicant bibliotecaris i altres persones que van aportant un granet de sorra: esperit wiki a betzef.



Al vídeo següent, que correspon al Telenotícies vespre de TV3 del 21 de gener de 2013, podreu veure, entre el minut 35:15 i el 37:34 les declaracions de Carme Fenoll (cap del Servei de Biblioteques) i d’Eugènia Serra (directora de la Biblioteca de Catalunya), parlant del projecte: https://www.ccma.cat/3cat/tn-vespre-21012013/video/4429651/

Aquí la pàgina del projecte, que tot just comença:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquiprojecte:Biblioteques/Bibliotec%C3%A0ries

Hi veiem una llista inicial de 26 bibliotecàries catalanes «històriques» que progressivament aniran essent convertides en articles de l’enciclopèdia.

Hi ha un altre projecte similar en l’àmbit de l’arxivística: «Arxivística i TIC», impulsat des de l'ESAGED (Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents) de la UAB.

Per a un segon estadi, potser es podria pensar a incloure altres bibliotecaris i arxivers «encara més històrics», Ja té entrada a la Viquipèdia en Cosme de Montserrat, que va ser bibliotecari al Vaticà sota el pontificat de Calixt III (segle XV): http://ca.wikipedia.org/wiki/Cosme_de_Montserrat

Però hi podrien ser, per exemple, en Josep Sastachs i Costa, que el 1889 ingressà al cos facultatiu d’arxivers, bibliotecaris i arqueòlegs i que el 1898 publicà La responsabilidad del bibliotecario. (Ja el vam esmentar en una altra entrada d’aquest blog: http://bib-doc.blogspot.com.es/2012/08/codi-deontologic-de-lifla.html.)

També hi falta en Pere Garcia, un altre bibliotecari català al Vaticà, en l’època del papa Alexandre VI (final del segle XV) i que fou estudiat per Anselm M. Albareda: https://ccuc.csuc.cat/permalink/34CSUC_NETWORK/1ocvfv9/alma991038207969706706

El mateix Albareda, també bibliotecari papal durant la primera meitat del segle XX, ja hi té una entrada:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Anselm_Maria_Albareda_i_Ramoneda

Qui no hi consta és en Sebastià Roger, (vers 1573-1623), arxiver de l'Hospital de la Santa Creu:
http://www.bnc.cat/El-Bloc-de-la-BC/Sebastia-Roger-arxiver-de-l-Hospital-de-la-Santa-Creu.

Entre tots, farem més poblades les categories «bibliotecaris catalans» i «arxivers catalans».


1 comentari :