dilluns, 30 de juliol del 2012

Més feina relacionada amb les editorials

Bibliotecaris i editors tenim una cosa en comú. Els llibres han estat presents en l’origen de les nostres professions i en bona mesura continuen marcant els dos àmbits laborals. Tot i que hi deu haver bibliotecaris que no han tingut mai un llibre a les mans per motiu de feina, i igualment deu passar en el cas d'alguns editors. Però no és la tònica general. És per això que els uns i els altres, parlant en termes generals, coincidim i col·laborem.

De les relacions laborals entre bibliotecaris i editors ja n'hem parlat en alguna altra ocasió. Avui porto un parell de notícies relacionades amb aquesta relació laboral, amb noves oportunitats de feina.


Per un cantó, a El periódico de fa uns diumenges (1 de juliol), Ernest Alòs signa una notícia que es refereix a una empresa dels Estats Units que presta serveis a les editorials: els ajuda a detectar a la xarxa publicacions «pirates» dels seus productes: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/detectius-de-books-2004201

Heus ací una nova dedicació possible dels bibliotecaris per a les editorials: perseguidors de publicacions fraudulentes a la xarxa. Fins i tot podríem inventar-nos un bonic neologisme –en anglès, per descomptat– per vendre'ns: «Copy-right cop»? «Hackers' Police»?

En relació amb aquesta nova funció, veig que la recerca en la tecnologia per detectar plagis comença a despuntar. Vegeu, si més no, les tres comunicacions presentades al II Congreso Español de Recuperación de Información (CERI 2012) que va tenir lloc fa poc més d'un mes (18 i 19 de juny de 2012) a València: http://users.dsic.upv.es/grupos/nle/ceri/programa.html#sesion4

Així doncs, veiem que el tema dóna de si: tant des del punt de vista laboral com també d'especialització en la formació.

D’una altra banda, el bloc Beat: observatori de l’edició digital, al qual ja he fet referència en altres ocasions, recollia la notícia, fa uns divendres (el 6 de juliol), que la biblioteca pública Martí Rosselló, de Premià de Mar, ha començat a publicar una col·lecció de llibres electrònics d’autors locals:
http://beatcat.blogspot.com.es/2012/07/la-biblioteca-marti-rossello-de-premia.html

Una lloable iniciativa! Una de les possibilitats que tenim els bibliotecaris és la de generar productes informatius. No només seleccionem, adquirim, cataloguem, classifiquem i difonem informació i documentació existent, sinó que també –i no pas com una activitat residual– som capaços de generar noves publicacions.

No cal dir que això passa a escala de xarxes de biblioteques (en tenim exemples lloables tant a la xarxa de la Diputació de Barcelona com a la de la Generalitat, o al CBUC), sinó també en l’àmbit de les biblioteques individuals: des de les clàssiques guies de lectura amb què fomentem l’ús dels documents de les nostres col·leccions, fins a l’edició d’obres de consulta relacionades amb la informació del nostre entorn.

Per cert, una de les noves assignatures optatives que el proper curs es posaran en marxa en el marc del grau d’Informació i Documentació, a quart curs, es titula Elaboració de productes informatius, de 6 crèdits. Aquí en podeu veure el pla docent: http://www.ub.edu/grad/plae/AccesInformePD?curs=2012&codiGiga=364358&idioma=CAT&recurs=publicacio. Els futurs graduats hi aprendran a elaborar i difondre diferents productes específics.

Així doncs, ja ho sabem: Bibliotecaris i editors, col·laborem de dos en dos!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada