dijous, 28 de febrer del 2013

Idees per promocionar la professió. 1: La Cursa dels Bibliotecaris

A tots ens deu sonar «la Cursa dels Bombers»: un espectacle esportiu que té lloc cada any a Barcelona un diumenge entre març i abril. La d’enguany, el 21 d’abril: http://www.cursabombers.com/. L’origen d’aquesta cursa a Barcelona se situa el 1999, quan va ser organitzada pel cos de bombers per reclamar unes condicions laborals millors a l’Ajuntament.


La participació a la cursa no és pas restringida als professionals apagafocs: tothom s’hi pot apuntar, ja que es tracta sobretot d’una jornada popular. Què s’aconsegueix amb aquesta activitat? Entre d’altres coses, que el nom de la noble professió ignífuga sigui present durant uns dies entre la població en general. Desperta això moltes vocacions per ser bomber o bombera? No tenim dades per contestar amb exactitud aquesta pregunta; però sens dubte que augmenta la bona imatge de la professió.

Doncs bé, des d’aquest humil blog, que va néixer per promocionar la professió de bibliotecari entre la població en general i així augmentar el nombre d’estudiants de la Facultat, llancem aquesta proposta, perquè sigui entomada per qui tingui capacitat per fer-ho. Organitzem la Cursa dels Bibliotecaris!

Lògicament, caldria potenciar la participació dels bibliotecaris (i estudiants de bibliotecari) a la cursa. Que bonic seria veure en calça curta els responsables i treballadors de les biblioteques públiques, universitàries i especialitzades corrent pels carrers de la ciutat i suant la cansalada... Podem imaginar l’Eugènia Serra (directora de la Biblioteca de Catalunya), l’Adelaida Ferrer (directora del CRAI de la UB), o la Mercè Muntada (presidenta del nostre estimat Col·legi professional) i, per què no, la Carme Fenoll (cap del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya). Sense oblidar alguna representació masculina, com el degà de la Facultat (Ernest Abadal), amb una samarreta ajustada al cos... Però sobretot seria un dia en què els directors i les directores de les biblioteques públiques dels diferents districtes i barris de la ciutat podrien fer una mica d’exercici, animats pels seus fidels usuaris.

Per fer-ne difusió comptem amb les biblioteques mateixes, lògicament. Crec que molts usuaris se senten agraïts i reconeguts per l’esforçada tasca diària dels bibliotecaris. Molts d’aquests lectors sense dubte s’apuntarien a la cursa per compartir una estona d’exercici físic i d’activitat lúdica amb aquell professional que sempre li té un somriure a punt, una recomanació bibliogràfica i una orientació tecnològica.

L’itinerari podria enllaçar diverses biblioteques i anar variant d’any en any. Per exemple, un any podria sortir del davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (on hi hauria una senyalització especial indicant que allà hi ha una de les biblioteques més importants del país), agafaria el carrer Balmes amunt i tombaria a l’esquerra pel carrer Diputació (a l’edifici del Seminari de Barcelona, un cartell estaria anunciant durant setmanes que allà es troba la biblioteca d’accés públic més antiga del país), seguiria fins a Vilamarí i giraria cap a la dreta (passant pel davant de la Biblioteca Joan Miró), i agafaria l’avinguda de Roma fins a la Facultat, on hi hauria la meta. Els 10 primers classificats tindrien un 10 % de descompte en la matrícula del curs següent.

És una idea...

Qualsevol idea que vulgueu deixar en un comentari a aquest missatge o que m’envieu particularment, serà estudiada i divulgada si s’escau.

______________________

Actualització: El 27 d’abril de 2013 es va celebrar la 4a Cursa Intercol·legial, organitzada per l’Associació Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, de la qual el nostre Col·legi forma part. A la llista de resultats hi figuren dos bibliotecaris! Joan Brull, amb el número 26, i Jaime Pedregosa, amb el 48. Aquí veureu la informació: http://www.cursaintercol.cat/.

14 comentaris :

  1. Amb mi ja pots comptar, Amadeu. Ens posem mans a l'obra?

    ResponElimina
  2. Amb mi també, però busca alguna ambulància per quan m'agafi la lipotímia! Fa mil anys que no corro! Però accepto la proposta, ni que sigui per veure com de guapos estem tots plegats amb la samarreta ajustada! salut!

    ResponElimina
  3. "samarreta ajustada al cos".. jajaja

    Jo si que no estic en forma, però si s'ha de fer, es fa! (podríem canviar-ho per "caminada", :P)

    ResponElimina
  4. Compteu amb mi, també! :-)

    ResponElimina
  5. :-) Molt animades us veig... "Si s'ha de fer, es fa": tot sigui per la professió!

    --Gràcies pels comentaris!!!

    ResponElimina
  6. Apunteu-ne un altre, ni que sigui perquè el del cotxe escombra no vagi sol ;-)

    ResponElimina
  7. Vinga va, apunteu-me!!! jo que surto de nit perquè no em vegin els greixos saltant.... :) doncs apa a lluir-los per una bona causa. Montse Déu

    ResponElimina
  8. Laura Villaret Izquierdo1 de març del 2013, a les 22:24

    Bona idea! Jo m'hi apunto!

    ResponElimina
  9. Jajaja Esteu la mar d'animats... Molt més que jo! Només de pensar la feina d'organització ja em canso!

    · buscar finançament (potser es podria pensar en una campanya de crowdfunding)
    · tramitar permisos municipals
    · contactar amb les biblioteques per on passaria la cursa perquè es fessin difusió pública
    · negociar amb la Facultat algun premi per als guanyadors
    · buscar corredors per participar-hi
    · fer difusió a mitjans de comunicació
    · dissenyar material de difusió (cartells, notes de premsa, pàgina web, Twitter...)
    · dissenyar una samarreta per als corredors
    · aspectes logístics de la cursa: ambulància, servei d'ordre, línia de meta, cronometratge...

    Només de pensar-hi ja suo!!!

    :-)

    ResponElimina
  10. Jo m'hi apunto! Ara que ja porto dos corrent curses de 10 quilòmetres no em deixaria perdre ni boja una de bibliotecaris!!! No way! :)

    ResponElimina
  11. No ho havia vist abans... Compteu amb mi!!!

    ResponElimina