Avui torno sobre el tema arran de la recent publicació als Estats Units d’un informe, del qual he tingut notícia gràcies a Current cites, la bibliografia selectiva dirigida per Roy Tennant: http://www.ub.edu/blokdebid/ca/content/les-formigues-treballen-les-cigales-canten-current-cites
- Redefining the academic library [en línia]: managing the migration to digital information services. University Leadership Council; Project Director, David Attis. Washington, DC: Education Advisory Board, 2011. xvi, 78 p. <http://es.scribd.com/doc/87257452/Redefining-the-academic-library-managing-the-migration-to-digital-information-services>. [Consulta: 23 març. 2013].
El preàmbul justifica l’estudi: «Tot i que les prediccions de canvis radicals a les biblioteques no són pas noves, actualment coincideixen una sèrie de canvis que obligaran a les biblioteques universitàries a adaptar-s’hi bé o a caure en l'obsolescència. Els canvis es donen tant en la tecnologia, en les demandes dels usuaris com en l'augment dels retalls pressupostaris. El paper tradicional de la biblioteca com a dipòsit de llibres i revistes impresos està desapareixent ràpidament, i això comporta unes implicacions importants en la utilització de l'espai, l'adquisició de recursos i el personal.» (p. viii).
Les conclusions principals es concreten en 30 recomanacions que s’avancen ja a les primeres pàgines de l’estudi, i que s’agrupen en cinc capítols:
- Els canvis actuals transformen el paisatge de la informació
- Cal treure profit de les col·leccions digitals
- Cal repensar el model de publicació acadèmica
- Cal reorientar la utilització de l’espai de la biblioteca
- Cal reorientar les funcions del personal de la biblioteca
Hi ha una declaració inicial:
«Donat que la biblioteca està deixant de centrar-se en l’adquisició, la conservació i la distribució de volums físics, el paper dels bibliotecaris també ha de canviar. Moltes biblioteques, però, són reticents a la suspensió de les activitats i serveis tradicionals, i condueixen el personal per direccions erràtiques. Els responsables de les biblioteques han d'identificar les àrees d'activitat que poden ser reduïdes o eliminades i han de començar a donar al personal responsabilitats de major vàlua.» (p. xii)
I tot seguit nou especificacions (de les quals només tradueixo el titular):
- La catalogació ja no serà una activitat local.
- Els serveis de referència centralitzats fan que els bibliotecaris disposin de més temps.
- Els serveis de referència cooperatius fan que en disminueixi la demanda local.
- L’èxit de la integració entre els serveis informàtics i les biblioteques es basa en l’experiència dels reponsables i en una coincidència en la missió de les unitats.
- Els estudiants necessiten alfabetització informacional d’una certa profunditat.
- Els bibliotecaris s’integren amb els usuaris i s’ofereixen serveis sota demanda i en línia, tant a estudiants com a professors.
- Les normes sobre la gestió de dades de recerca requereixen d'una nova infraestructura de la informació.
- El personal especialitzat pot aportar experiència i flexibilitat.
- Els acords amb editorials poden donar una nova vida a les col·leccions especials.
Com es pot veure, els canvis són imminents o ja han començat. El personal cal que estigui ben predisposat per assumir-ho i ser flexible per adaptar-s’hi sense daltabaixos. Pensant en els estudiants, crec que fóra bo d’introduir una certa cultura de la provisionalitat: «avui hi som... i demà no...».
ACTUALITZACIÓ (4 d'abril de 2012): Vegeu una nova ressenya d'aquest estudi, a càrrec de Ramón Abad, publicada a Blok de BiD (29.03.2012): http://www.ub.edu/blokdebid/ca/node/215.
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada