dilluns, 2 de juliol del 2012

Els enginyers informàtics, amb bones perspectives laborals

Fa pocs dies parlàvem en aquest blog sobre si els bibliotecaris seríem capaços o no de desenvolupar aplicacions informàtiques per a mòbils... I no sé si vam arribar a cap conclusió definitiva... El que va quedar clar és que els nostres col·legues enginyers informàtics sí que es preparen per a aquesta feina, que a hores d'ara sembla que dóna bastants llocs de treball.

El cas és que fa pocs dies (el 28 de juny de 2012) es va donar a conèixer una notícia que fa referència precisament als titulats en aquesta enginyeria. Segons un estudi realitzat per la Conferencia de Directores y Decanos de Ingeniería Informática (CODDII), les possibilitats que un titulat d'aquest ensenyament trobi feina se situen entre el 90 i el 100 %:
http://coddii.org/2012/06/el-nivel-de-empleo-de-ingenieros-informaticos-roza-el-100-por-100/#more-983

Com passa sovint, el caràcter periodístic d'aquesta noteta fa que no es detalli la metodologia usada en l'estudi esmentat. Es diu només que es basa en «informes y encuestas a titulados en unos 25 centros que imparten titulaciones en todo el territorio nacional». (En realitat a Espanya hi ha 65 universitats que imparteixen graus d'enginyeria informàtica, segons el web mateix de CODDII: http://coddii.org/presentacion/mapa-de-grados/.) A més, no sabem exactament el volum de la població enquestada ni altres dades necessàries per conèixer el rigor del treball realitzat i, en conseqüència, desconeixem el grau de fiabilitat de la informació.

D'altra banda, no he sabut trobar a Internet l'estudi complet que és l'origen de la informació... (De fet, no se'n donen gaires dades que permetin trobar-lo fàcilment, cas d'estar disponible en línia.) Però estic segur que aquesta nota informativa, publicada a la «Sala de prensa» del web de CODDII no és (només) una informació amb finalitat publicitària, ara que estem en plena època de preinscripcions universitàries, sinó que respon –encara que no sé realment en quina mesura– a la realitat.

La nota acaba amb la reproducció d'unes declaracions d'Eduardo Vendrell, president de la CODDII, el qual diu: «continuamente aparecen campos de aplicación de las tecnologías de la información como la salud, el ocio o el posicionamiento empresarial, que evidencian su importancia en el ámbito empresarial y social, lo que explica en parte la altísima empleabilidad de los titulados informáticos.»

Perdoneu, però algú ho havia de dir: d'aplicació de les tecnologies en camps diversos com ara el posicionament empresarial, els bibliotecaris sí que sabríem dir-hi alguna cosa, oi?

Per acabar, una idea que potser no arribarà enlloc: donat que a la Universitat de Barcelona existeix el grau d'Enginyeria Informàtica, impartit a la Facultat de Matemàtiques, per què no estudiem vies de contacte –amb tacte– entre la nostra Facultat i aquest centre? No seria interessant aquesta interacció?

1 comentari :

  1. S'hauria de separar clarament el rol del bibliotecari clàssic del rol de documentalista informàtic. És el que jo penso.

    ResponElimina