dilluns, 16 de gener del 2012

Desenvolupament de programari lliure, un camp de treball

Per als bibliotecaris, una de les línies d’activitat professional –i potser de creació d’un negoci– és el desenvolupament d’aplicacions informàtiques a partir de programari lliure. Un exemple d’empresa que segueix aquesta opció i que és portada per una titulada de la Facultat és Crononauta (https://www.crononauta.com/ca/), que basa la seva activitat en la creació de productes desenvolupant el gestor de continguts Drupal.
Imatge d'Aprescindere, a Dreamstime

Un professional que hagués acabat la carrera fa dècades podria considerar aquesta opció estranya; però cada vegada més els nostres graduats tenen més coneixements de caire tecnològic, i cal que sigui així, perquè convé adaptar els productes segons les característiques i necessitats dels clients.

Fa uns mesos (el juny de 2011) l’INE (Instituto Nacional de Estadística) va publicar una nova edició d’un estudi sobre l’ús de les tecnologies i del comerç electrònic per part de les empreses espanyoles. L’INE recull aquestes dades des de 2007. Aquesta és la referència de la darrera aparició:
Aquí n’hi ha una nota de premsa: http://www.ine.es/prensa/np657.pdf

De l’observació de les dades es pot desprendre que l’empresa espanyola té un grau força alt d’ús de tecnologies: el 97,4 % té connexió a Internet. Però no pas totes n’aprofiten tots els avantatges. Del percentatge anterior, tan sols el 67 % tenen pàgina web (les que menys en tenen són les empreses petites, les que no arriben a 10 treballadors).

L’estadística precisa l’objectiu de les pàgines web de les empreses, com també moltes altres variables relacionades. Per exemple, si proporcionen formació sobre tecnologies als seus empleats, si fan servir factures electròniques, etcètera.

En relació al programari lliure, el 75 % de les empreses espanyoles utilitzen algun tipus de tecnologia basada en el programari lliure. El percentatge puja fins al 91 % si considerem només les empreses del sector de les tecnologies de la informació. I en el conjunt de les empreses, el 53,4 % utilitza aplicacions ofimàtiques de programari lliure.

L’Estat compta amb un òrgan que té la missió de fomentar i difondre el programari lliure en tots els àmbits de la societat: CENATIC: Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las Tecnologías de la Información y la Comunicación (TIC) Basadas en Fuentes Abiertas, http://www.cenatic.es.

Entre les seves funcions hi ha l’assessorament, tant a empreses com a organismes de l’Administració, i la formació, que desenvolupa en col·laboració amb altres entitats. Publica un butlletí informatiu mensual i compta amb l’Observatorio de CENATIC. En aquest apartat del web trobem uns petites reportatges de 31 casos d’èxit d’empreses espanyoles que apliquen el programari lliure com a font de negoci (la informació és de 2008):
http://observatorio.cenatic.es/index.php?option=com_content&view=category&id=2%3Aempresas&layout=default&Itemid=41

En una altra entrada d’aquest bloc vaig comentar una altra estadística de l’INE, la que feia referència al sector de les noves tecnologies a Espanya: http://bib-doc.blogspot.com/2011/10/dades-oficials-sobre-el-sector-tic.html

Com es pot comprovar, les dades ens suggereixen que el treball tecnològic pot ser una via perquè els nostres graduats trobin una feina creativa, útil i productiva. Les tecnologies, un ampli camp per córrer...

2 comentaris :

  1. Aquesta és una branca de la carrera d'Enginyeria Informàtica, NO hauria de ser mai una sortida per a documentalistes, perquè aquests últims no estan preparats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies pel teu comentari, Anònim!

      Un bibliotecari pot tenir altres formacions complementàries, que li permeten ocupar llocs de treball que potser no són típics per a un bibliotecari.

      Per exemple, em ve ara al cap el cas de la Berta Blasi, que a més de la llicenciatura de Documentació tenia estudis de Conservació i Restauració. Amb aquest bagatge va crear, el 2009, la seva pròpia empresa: http://bertablasi.com/.

      Doncs bé, la Berta Flores, fundadora de l'empresa Alquimia (http://al.quimia.net/), que es dedica a la consultoria i al desenvolupament d'aplicacions web amb Drupal, és diplomada per la Facultat i llicenciada en Documentació per la UOC. I va fer un curs de postgrau UPC de Noves Tecnologies.

      Aquesta concurrència de formacions dóna peu a perfils professionals híbrids que considero de molt d'interès. La formació en Informació i Documentació permet afegir habilitats d'estructuració de la informació útils en qualsevol context.

      Fins a la pròxima!

      Elimina