divendres, 11 de maig del 2012

Ens falten idees...?

De vegades parlo amb joves titulats de la Facultat que es troben en una situació laboral molt precària o bé a l’atur, i desitjarien iniciar una carrera emprenedora... però no acaben de trobar «la idea» que els pugui donar el punt de partida d’una esplèndida carrera...
 
En relació amb això, presento aquí una pàgina web on es troben uns vídeos amb uns breus resums (explicats pels seus protagonistes) de deu projectes que han estat escollits com els millors en un concurs celebrat a Barcelona no fa gaires dies: Wayra.
http://www.wayra.org/es/wayraweek-es-barcelona-2011

Wayra és una iniciativa internacional, que té el suport de Telefónica, de potenciació d’idees empresarials relacionades amb les tecnologies de la informació.

Se celebren encontres de joves amb iniciatives en diferents països del món. D’entre totes les idees presentades, se’n preseleccionen 30, que tenen l’oportunitat de presentar el seu projecte davant d’un jurat format per experts. Els 10 projectes que resulten seleccionats signen un contracte on s’especifica que rebran el suport necessari durant sis mesos per muntar i tirar endavant el projecte d’empresa que sigui: ajudes tant en l’ordre financer, de formació en emprenedoria, de caire administratiu, de màrqueting, legal...

Els deu projectes seleccionats en l’encontre Wayra que va tenir lloc al febrer són els dels vídeos anteriors. A part del vídeo, també trobareu en aquella pàgina un enllaç a uns textos explicatius dels mateixos projectes, que inclouen enllaços a pàgines personals dels emprenedors i a webs dels projectes.

Ara digueu-me si alguna d’aquestes idees no podria haver estat desenvolupada per un dels joves bibliotecaris amb qui parlo...

Posem-nos les piles!


3 comentaris :

  1. Hola Amadeu,

    Per experiència, crec que no és bo esperar que "la gran idea" aparegui per posar-se a treballar. Les idees, en general, no apareixen del no res.

    A GreenData hem aplicat algunes tècniques per generar idees i innovar que estan donant molt bons resultats. Ara mateix, tenim més idees de les que podem dur a terme.

    He llegit molta literatura sobre el concepte innovació, ja que és un tema que m'apassiona, si vols ja et passaré alguns enllaços al respecte. Algunes de les directrius a seguir són:

    1. Dedicar molt temps al dia a llegir blogs, novetats, noticies, twitts, revistes... I tenir capacitat per detectar oportunitats.
    2. Conèixer el mercat bibliotecari, les necessitats de les biblioteques i dels professionals. L'experiència aquí és un punt.
    3. Disposar d'un equip de persones (3, 4, 5) que posin en qüestió totes les idees, que participin lliuremente sense jerarquies. És important que les idees es vegin des de diferents perspectives.
    4. Una persona o varies han de canalitzar les idees, aprofundir, i escollir quines tenen més potencial.
    5. Tenir en compte que les idees no apareixen quan et proposes "vaig a pensar idees" sinó en moments distesos, durant l'esmorzar, en una conversa informal... És bo intercanviar la informació obtinguda en el primer punt perquè els altres membres de l'equip puguin detectar oportunitats que tu potser no has vist.

    Hi ha més tècniques, però seguint aquests consells, no és difícil començar a innovar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi,

      Moltes gràcies pel comentari! Dóna gust veure que hi ha gent que sí que té les coses clares, i capacitat d’iniciativa.

      I molts bons els consells que dónes. No sé com te’ls podré pagar... :-)

      Fins aviat!

      Elimina
  2. Com diu en Jordi, és més senzill aportar (o trobar) idees emprenedores o oportunitats per innovar si formes part d'una organització o d'un grup, perque sino allò de la "pluja d'idees" no funciona. També estic d'acord amb que les bones idees arriben trevallant, i compartir-les amb el grup les dona valor.
    Salutacions!

    ResponElimina