dimarts, 22 de maig del 2012

Fonts per trobar empreses

En aquests temps que corren prou que sabem que la major part dels contractes de feina sorgeixen en el sector privat més que no pas en el públic. Per altra banda sabem que la nostra professió encara no és molt reconeguda per les empreses. Però estem convençuts que podem aportar bones solucions per millor l'eficiència de les organitzacions: en gestió documental, en presència a les xarxes socials, en la millora de les eines de comunicació...

Per tot això sembla interessant que siguem nosaltres mateixos els que ens presentem a les empreses proposant-los la nostra activitat professional (formant part del seu equip humà o bé de manera externa, com a autònoms). De fet qualsevol empresa és susceptible de treure benefici de la nostra col·laboració. Però si l'activitat de l'empresa té a veure amb el sector de la informació, la documentació o les tecnologies, doncs potser ens entendran millor.

Arribats en aquest punt, una qüestió important és com identificar empreses que puguin resultar seduïdes pel nostre currículum i per la nostra oferta de feina de valor afegit. Avui presentem unes fonts per explorar.

La primera consisteix en la llista de les empreses que varen ser presents al darrer Mobile World Congress, que tingué lloc a mitjan febrer passat a Barcelona. Ja us en recordareu: es tracta del congrés sobre mòbils més important del món, segons diuen, i que seguirà celebrant-se a la capital catalana fins el 2015. 

Aquí trobareu el web general del congrés:  http://www.mobileworldcongress.com/index.html

I en aquesta pàgina, la llista de les empreses espanyoles que van tenir-hi un estand: http://mymwc.mobileworldcongress.com/exhibitors/#searchName=&searchCompany=&searchCountry=209&searchInterest=-1&filterChar=&sortOrder=0&page=1

Jo les he comptades: són 94 (d'entre més d'un miler, en total, de tot el món), les quals devien pagar una bona quantitat (tenint en compte que per assistir com a visitant a aquest congrés, l'entrada més barata era de 699 euros!). La gràcia és que la llista d'aquestes 94 empreses (una bona part d'elles són catalanes) està disponible en línia, amb enllaç al seu web.

Un altra font per identificar empreses del nostre sector és Docuguía: guía de empresas de gestión documental.


La trobareu dins del lloc web de la Revista gestión documental, que dirigeix Albert Blanch: http://www.revistagestiondocumental.com/directorio-de-empresas/

El fet que actualment hi figurin solament 10 empreses ens fa sospitar que es deu tractar d'un servei de pagament. Però benvinguda sigui la informació.

Per últim, recordaré l'existència d'una publicació anual, que apareix en paper, però que també està disponible en línia: Anuario de bibliotecas españolas (ISSN 1888-573X).

Es publica a Málaga des de 2008, a càrrec de la Fundación Alonso Quijano (la mateixa entitat que publica la revista Mi biblioteca).

La versió en línia és de pagament; però es troba accessible sense cost des d'ordinadors de la UB, gràcies a la subscripció del CRAI. Aquí trobareu l'enllaç per accedir-hi: http://cataleg.ub.edu/record=b1833963~S1*cat


Al volum 2 hi ha un directori d'empreses per a biblioteques:
  • de mobiliari
  • de programari per a gestió de biblioteques
  • empreses de seguretat (antifurs, destrucció de documents, antiplagues i altres)
  • productes i serveis diversos
  • de reparació de CD i DVD

Lògicament, no podem oblidar les fonts generals per trobar empreses també del nostre sector.

No hem d'esperar que ens cridin...


2 comentaris :

  1. Als directoris de l'"Anuario de bibliotecas españolas" hi he trobat a faltar alguns (pocs) recursos, però poden ser de molta utilitat. Gràcies per la ressenya!

    ResponElimina
  2. Gràcies Adán!

    Qui desitgi localitzar empreses per enviar-hi el seu currículum i intentar trobar alguna oportunitat laboral també ha de tenir en compte d'altres fonts menys convencionals, com ara les empreses que envien ofertes de feina a les borses de treball (la del Col·legi, el SIOF o altres...) i també les empreses que patrocinen esdeveniments del nostre sector (com jornades i congressos) o que participen en la docència de màsters i cursos (com els de la Facultat o els de la UPF), entre d'altres.

    Fins aviat!

    ResponElimina