El passat 9 de maig de 2012, el diari El mundo va publicar, per dotzè any consecutiu, el rànquing «50 carreras», que té la intenció, segons diu la presentació, d’«orientar a los estudiantes en la difícil tarea de escoger la institución y los estudios que mejor se adapten a sus preferencias y expectativas».
Aquí trobareu el document: http://www.nebrija.com/nebrija-medios/pdf/RankingMundo.pdf
Es presenta una llista de «las 50 carreras más demandadas [en España] y las cinco mejores universidades donde se imparten». A partir d’aquestes dades s’elabora un rànquing de les universitats espanyoles millor valorades.
Per establir quines són les millors universitats on s’imparteix cada carrera es tenen en compte tres elements: l’opinió del professorat (40 %), diverses dades de cada universitat (50 %) i altres indicadors externs (10 %). Al principi de l'estudi s'explica amb més detall la metodologia seguida.
I per què parlo d'«un petit fracàs»? Doncs perquè el grau d'Informació i Documentació no forma part de les 50 carreres analitzades. A l'informe es parla d' altres estudis molt respectables, com ara Biotecnologia, Logopèdia o Teràpia Ocupacional; però no pas d'Informació i Documentació.
I penso que seria just que se'n parlés, donat que segons el cens d’estudiants de primer cicle de la Facultat, el total de matriculats a hores d’ara és de 400 (la xifra és exacta, no arrodonida): http://www.ub.edu/si_uapp/eleccions/publicacioResultats.jsp?tipus=CONSELL&idEleccio=4#1412
Aquí s'hi compten tant els que estan acabant la diplomatura, ensenyament en extinció (un centenar de persones), com els matriculats al grau (uns 300).
I, en canvi, hi ha diversos ensenyaments que sí que hi són esmentats que tenen menys alumnes que els del nostre grau (segons dades de la publicació d'El mundo). Aquestes són les xifres (poso el nombre d'estudiants de les universitats més ben valorades en cada cas):
Biotecnologia: 212 a la UB
Comunicació Audiovisual: 228 a Navarra
Educació social: 282 a la Ramon Llull
Enginyeria de Sistemes de Telecomunicació: 292 a la UPC
Enginyeria Telemàtica: 206 a la Carlos III
Filologia Hispànica: 73 a la UAB
Fisioteràpia: 287 a la Corunya
Logopèdia: 302 a la Complutense
Nutrició i Dietètica: 182 a Navarra
Teràpia Ocupacional: 201 a la Corunya
No es tracta de buscar responsabilitats, sinó d'intentar trobar solucions. Per exemple, es podria escriure educadament al responsable de l'estudi, Miguel Ángel Mellado o a la direcció del diari; però no per retreure'ls res, sinó per demanar-los que en la pròxima edició revisin els criteris d'inclusió... Jo ho he fet: si obtinc alguna resposta, ho comentaré aquí mateix.
ACTUALITZACIÓ: Avui (23 de maig) he rebut escrit del servei d'atenció al client notificant que havien rebut el meu suggeriment i que el passaven a la redacció.
divendres, 18 de maig del 2012
Un petit fracàs
Etiquetes de comentaris:
El mundo
,
grau d'Informació i Documentació
,
presència als mitjans
Subscriure's a:
Comentaris del missatge
(
Atom
)
Em sembla que ho calcules malament, el número d'estudiants no es comptabilitza per escoles es fa pel global de matriculats de cada titulació a Espanya.
ResponEliminaTu has mirat bé el document que cito?
Eliminahttp://www.nebrija.com/nebrija-medios/pdf/RankingMundo.pdf
Per mi no hi ha cap dubte. Per exemple, de la primera carrera que esmenten, ADE, citen diverses universitats, i de cada universitat diuen el nombre d'estudiants que té (pàg. 5 del pdf):
Carlos III, 2.593
Pompeu Fabra, 779
Ramon Llull-Esade, 733
Estic equivocat?