dilluns, 19 de setembre del 2011

Professió de present: també en còmics

Quan els arqueòlegs del segle XVIII van descobrir les ruïnes de Pompeia, assolada per una erupció del Vesubi l'any 79, varen trobar tota mena de vestigis, entre ells un petit tresor: els grafits de les parets, que donaven una visió planera i no institucionalitzada de la vida quotidiana d'aquella ciutat romana.


Ara fa un any que va començar a publicar-se Bibliotecaris de paper (http://issuu.com/eliramirez82/docs/bibliotecaris_de_paper_1), un còmic dirigit i realitzat en bona part per Eli Ramírez, que retrata amb un estil ingenu, però ple de gràcia, situacions habituals en biblioteques o entre estudiants de la Facultat... Es tracta d’una publicació quinzenal distribuïda només en línia, i que té ISSN oficial i tot: ISSN 2014-0665.

De còmics de tema bibliotecari n'hi ha alguns de clàssics, com Unshelved, de Gene Ambaum i Bill Barnes, que des del 16 de febrer de 2002 apareix diàriament (ja porta més de 3.000 aparicions fins ara!): http://www.unshelved.com.

Fins i tot hi ha una bibliografia sobre aquest tipus de material, a càrrec de Denise Plourde:
http://www.libraryhumor.com/cartoons.html (porta molts anys sense ser actualitzada).

I d'humor bibliotecari en general podem trobar diversos recursos. Un d'ells és aquest, d'Alice Yucht: Library humor on the Web
https://web.archive.org/web/20110111072617/http://www.ala.org/ala/mgrps/divs/aasl/aaslpubsandjournals/knowledgequest/kqwebarchives/v33/331yucht.cfm

Així doncs, a més de les memòries i de les estadístiques, dels informes i dels projectes, que constitueixen la matèria primera de la futura història de les biblioteques, l'estudiós espavilat tindrà també en compte fonts semblants als grafits de Pompeia, com Bibliotecaris de paper, que felicitem pel seu primer aniversari!

1 comentari :