dilluns, 12 de setembre del 2011

Que feliços que som!

Fa pocs dies es va fer públic un curiós estudi elaborat per l'empresa Adecco, de treball temporal. El tema investigat és el grau de satisfacció a la feina per part de les diferents professions. La font d'informació, una enquesta passada a 1.800 treballadors espanyols.

Bibliotecària feliç. Foto: Jeshua Nace

En la nota de premsa publicada no hi apareixen gaires explicacions més de caràcter metodològic:

La cosa té gràcia per partida doble. En primer lloc, els bibliotecaris hi apareixem! Això sol ja és un motiu d'alegria. Però és que, a més, hi sortim força ben classificats! Concretament, en la posició número 6 d'una llista de 37 professions. No està malament, no?

Els que ocupen els dos primers llocs, empatats a 100 % de satisfacció, són els artistes (actors, músics i pintors) i els investigadors. Després vénen els educadors, els financers, i els biòlegs i assimilats. I en una honrosa sisena posició, els bibliotecaris-documentalistes (tal com ens designen a l'estudi), amb un 92,9 % de satisfacció en la feina. Déu n'hi do!

(Els darrers de la llista són els telefonistes i teleoperadors, dels quals només el 50 % estan satisfets a la feina.)

Fa unes setmanes vaig parlar aquí d'un altre estudi força detallat sobre la situació laboral dels bibliotecaris de França, que va promoure l'ADBS (Association des professionnels de l’information et de la documentation):
Aquest estudi es va fer exclusivament en bibliotecaris: van facilitar la seva opinió més de 2.200 professionals. Torno a parlar d'ell perquè l'enquesta contenia una pregunta sobre la satisfacció a la feina. Aquestes són les dades d'aquest punt:

Gens satisfets: 1 %
Poc satisfets: 13 %
Prou satisfets: 58 %
Molt satisfets: 27 %

Si sumem les dues últimes categories ens trobem amb un 85 % de bibliotecaris francesos satisfets amb la feina (una mica menys que en l'estudi d'Adecco).

En el cas de l'estudi francès, es va una mica més enllà, i es demana el motiu de la satisfacció. Aquestes són les raons més al·ludides:

El 88 % dels que responen diuen que la utilitat de la feina; el 86 %, l'interès del camp; el 85 %, l'autonomia; el 80 %, la relació amb els usuaris, i el 78 %, la diversitat de tasques.

De vegades he tingut l'oportunitat de fer xerrades a estudiants de batxillerat informant-los del grau d'Informació i Documentació, i aquest aspecte de la satisfacció a la feina sempre l'he posat de relleu. Jo crec que estar ocupat vuit hores al dia fent una activitat que et ve de gust (i que et paguin per fer-ho) és tot un privilegi. (D'acooord... exagero una micaaa.)

Sobretot si treballes de cara al públic, la feina de bibliotecari és gratificant per dos motius: resolts necessitats informatives de persones concretes (bé sigui presencialment, per correu electrònic o per telèfon) que solen mostrar-se molt agraïdes i, a més, tens l'oportunitat d'aprendre cada dia coses noves (si tens una mínima curiositat intel·lectual amb els documents que et passen pel davant dels ulls).

Aquí podeu llegir un comentari a l'enquesta d'Adecco publicat al bloc de la Biblioteca Regional de Múrcia: http://brmu.blogspot.com/2011/08/soy-bibliotecario-soy-feliz.html.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada