dilluns, 5 de setembre del 2011

Un missatge del futur!

Avui torno a referir-me a un missatge distribuït fa uns dies per la llista Iwetel (http://www.rediris.es/list/info/iwetel.html). El títol del missatge es refereix explícitament al futur, de manera que està plenament justificat que el comentem en aquest bloc: «Informe de la autopsia de la biblioteca Universitaria 2050» (http://listserv.rediris.es/cgi-bin/wa?A2=ind1108E&L=IWETEL&F=&S=&P=10265).

L'envia a la llista Julio Alonso Arévalo (http://www.directorioexit.info/consulta.php?directorio=exit&campo=ID&texto=162), cap de la biblioteca de la Facultad de Traducción y Documentación de la Universidad de Salamanca, i consisteix en la traducció a l'espanyol d'un text escrit en clau irònica sobre el futur de les biblioteques universitàries d'aquí a 40 anys.

El text original al qual fa referència el misstge d'Iwetel va ser publicat el 2 de gener de 2011 al portal nord-americà The chronicle of higher education: http://chronicle.com/article/Death-by-Irony-How-Librarians/125767/. El seu autor, Brian T. Sullivan, és un bibliotecari de l'Alfred University, a l'estat de Nova York (http://libguides.alfred.edu/profile.php?uid=12078). És a dir que les seves opinions són basades en l'experiència directa, provenen d'una persona que sap de què parla...

El text no va passar desapercebut, com ho demostren els 74 comentaris que havia generat fins al moment que escric aquestes ratlles. Tal com dóna a entendre el títol, se suposa que l'any 2050 les biblioteques universitàries ja no existiran: per això se'n fa la suposada autòpsia.

I aquests són els motius d'aquesta defunció (poso només els títols dels apartats; us convido que llegiu el text sencer):

1. Les col·leccions de llibres esdevingueren obsoletes.
2. La formació d'usuaris deixà de ser necessària.
3. L'alfabetització informacional fou integrada totalment dins dels plans d'estudis de les carreres.
4. Les biblioteques i els bibliotecaris foren absorvits pels serveis informàtics.
5. Els serveis d'informació van desaparèixer.
6. L'economia va malmetre la qualitat.

En definitiva, un text breu i en clau d'humor, que es llegeix en cinc minuts, però que ens pot fer pensar una estona!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada